Londonna 2011.06.11. 01:44

Kapcsolatok

Közhely vagy nem, külföldön tényleg felértékelődnek az igazi barátságok, amiket itthon sokszor hajlamosak vagyunk természetesnek venni. Nyilván egész más az a helyzet, ha párban érkezünk külhonba, vagy mondjuk egy kinti barátunkhoz költözünk, vagy esetleg egy olyan lakásba, ahol már eleve van néhány ismerős. Ha egyik sem, akkor minden ismerősért komolyabban meg kell küzdeni. Öröm az ürömben, hogy ezen minden ideérkező külföldi átesik, és ha jófej, kezét nyújtja a kezdeti nehézségekben. Ahogy már írtam, az iskolatársaim nagy része nem 3 hónapra jött ki, hanem évek óta kint van. Sokan nemsokára hazamennek, még többen tovább egy másik országba. Mindenkinek megvan tehát a saját társasága Ez a tény, valamint az, hogy Londonban nincsenek kollégiumok, kicsit megnehezítette a beilleszkedésemet. Általában én nyitok az osztálytársaim felé, kérdezek, beszélek és ezen a héten éreztem először, hogy már van 4-5 ember, aki rám is kíváncsi, sőt keresi a társaságom.

A suli egyébként elég nehéz, sokat kell készülni az órákra. Minden tárgyból minden órára van 2-3 tanulmány amit meg kell írni és általában prezentálni is kell. A tanárok minden segítséget megadnak, és azon vannak, hogy legyél bátor szerepelni és merd elmondani a saját gondolataidat. Gyakran hallom azt is tőlük, hogy merjünk egyéniek, az átlagostól eltérőek lenni. Ha gondjuk van valakivel, óra után elhívják beszélgetni. A nyilvános leégetés és megszégyenítés tehát teljesen ismeretlen fogalom, mint ahogy a hierarchia éreztetése is. Szokatlan ez egy porosz típusú oktatási rendszerben felnőtt magyarnak.
2 jó barátnőm van, Didem és Meral, török lányok. Biztos van valami ebben a 150 évig együtt éltünk történetben, mert velük találtam meg a leghamarabb a hangot. Már ismerik az egri váras, nős, szurkos sztorit is. Tényleg igaz az is, hogy Törökország olyan, mint egy híd Ázsia és Európa között. Bizonyos tekintetben nagyon szabad gondolkodásúak, olyanok mint mi, más szemszögből meg sokkal konzervatívabbak. A muszlim vallást mindketten nagyon komolyan veszik, a sertéshús gondolatától is rosszul vannak (attól is, hogy más eszi), és alkoholt szinte egyáltalán nem fogyasztanak. Ugyanakkor szeretnék, ha teljesen nyugatinak tekintenék őket, nem hordanak csadort, szégyenkezve mesélnek a kurdokról (ami a téma gyakorisága miatt gondolom tényleg komoly probléma) és sajnálják, hogy még mindig nem EU tagok. Didem ma odejött hozzám suli után, és mondta, hogyha van kedvem, menjek el vasárnap Oxfordba vele és a barátaival. Naná!! Didem és Meral:
Továbbra is jó haverom Jun, a japán fiú, akinek sajnos most vagy egy óriási mokesza, mert megverték az utcán. Csak annyi volt, hogy dohányzott, viszont nem volt nála cigi. Leállította egy banda, és mivel nem tudott cigit adni, behúztak neki egyet. Nagyon sajnáltam, fizikai adottságai miatt Junra minden ütés végső csapást jelenthet. A japánok monoklival még cukibbak, ezt viszont biztosan állíthatom! Vele suliban lógok, sokakat röhögünk együtt, de iskolán kívül nem találkoztunk még.
 
Jóval keményebb fából faragták a 22 éves brazil barátomat, Brunot. Sao Pauloban kemény az élet, azaz konkrétan nincs értéke az emberi életnek. Autó nélkül nem ajánlatos menni sehova, de még akkor is simán kaphatsz egy fegyvercsövet a homlokodra a piros lámpánál, gyakoriak az elrablások, meg ilyenek. Bruno szerint az élethez szerencse kell, meg az, hogy jó időben legyél jó helyen. Ennek ellenkezőjével magyarázta azt, amikor a barátját egy szórakozóhelyen mellette lőtték le, mivel egy olyan csajjal szemezett akinek volt pasija. (Csak ez akkor nem derült ki, gondolom.) Egyébként sokkal érettebb a koránál, csak eléggé el volt otthon kényeztetve, ezért a szülei elküldték kalandozni a világba 2 évre. Utána megy haza, folytatja a családi vállalkozást, amit a dédnagyapja kezdett el. Kedden elvitt egy tökjó helyre sörözni, mivel igazi partiarc. Nagyon jól éreztem magam vele, neki meg gondolom dagadt a mája, hogy egy 8 évvel idősebb nő körül legyeskedhet. Ajánlásomra megvette a jegyet a Balatonsoundra, egy hétvégére átugranak Zamárdiba! Most vasárnapig Barcelonában van a haverjával, mert már unják Angliát. Hát ja, ilyenkor azért irigykedem.
Van egy új magyar barátnőm, Böbe, akit a múltkori BBQ partin ismertem meg. Ő versenyszerűen és nagyon jól vívott otthon, így került ki New Yorkba tanulni, most meg Londonban él és egy bankban dolgozik. Múlt szombaton elmentem vele és két barátnőjével partizni a Sohoba, egy nagyon jó kis helyre. Annak, hogy bent nem lehet dohányozni egy hátránya van: mindenhol konstans ember- és fingszag terjed, de tényleg. Kettőkor bezárt ez a hely is, de nem akartam hazajönni, úgyhogy Böbéjéknél aludtam. Óriási érzés volt reggel egy olyan lakásban ébredni, aminek az egyik fala csupa üveg és konkrétan alattad folyik a Temze. Hajók, vitorlások mindenhol, ez Canary Warf, a Kutyák Szigetén.
Természetesen legfontosabbként itt van Andi és mostmár Bea is. Velük sajnos nagyon nehéz közös programokat szerveznem, szimplán csak azért mert teljesen más élethelyzetben vagyunk. Andi legfőképp dolgozik és Fridát nevel (valamint elég messze lakik hozzánk), de ha teheti akkor találkozik velem. Olyan nekem itt, mint a második anyukám. Beának viszont még nagyon kicsi a kislánya, így ő tényleg főállású anyuka.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Megfogadtam, hogy ebben a blogban nem írok magánéleti dolgokról, egyrészt azért mert mégiscsak a világháló, másrészt pedig azért, mert önző módon szeretném, hogy ez az utazás rólam és Londonról szólna. Ugyanakkor nem lenne teljes a kép, ha elfelejteném megemlíteni, hogy az elmúlt 2 hétben megérkezett Lénárd is, aki tulajdonképpen inspirációt adott nekem ehhez az úthoz. Külföldön valakivel együtt lenni egészen másfajta kihívásokat tartogat, mint otthon, sok szempontból tisztább tükröt tart, másrészt viszont torzít dolgokat. Bárhogy is alakul, mindkettőnknek kívánom, hogy a legjobbat hozzuk ki ebből az utazásból, és csak előnyünkre váljon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://londonna.blog.hu/api/trackback/id/tr992974441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Receptes Gizi 2011.06.14. 10:16:20

Cenuskám,
nagyon büszke vagyok Rád, elképesztően jól veszed az akadályokat! Igazából szerintem majd az első hónap után fogod magad nagyjából otthon érezni. A másodikban már kisujjból rázod a témát a harmadikban pedig teljesen otthon fogod magad érezni. (ugyan nem voltam soha 2 hónapnál tovább távol, de tuti így van :-))) Kíváncsi vagyok a Lénárdos metszéspontra is, ha van időd, tájékoztass privátban :-)) Gondolok Rád sokat, lassan itt az ideje a szokásos közös füredi elhajlásnak is, de kértük, hogy az augusztus cseréljen a szeptemberrel. Puszaaaaaaaaaaaaa

nerpibali 2011.06.17. 18:06:10

Szia Jucus!

Örölök ill. örülünk, hogy minden rendben van veled. Jó olvasni, hogyan telik az életed angol földön. Hiányzol nagyon. Sokszor eszembe jutsz mikor megyek futni a szigetre. Velünk minden rendben, Dusán puszil. Lassan készülünk a nyaralásra két és fél hét Rhodoszon. :)) júl 8-án megyünk kisgéppel. Sajnos én még mindíg lógatom a lábam. :((( Múlthéten fejeztem be a vizsgákat úgyhogy az első év letudva. Minden jót és várjuk a következő bejegyzésed.
Puszilunk!

Londonna 2011.06.29. 11:09:54

@nerpibali: Te is hiányzol Balázsom!eszembe is szoktál jutni, főleg amikor ezt a rengeteg zöld parkot látom. Hogy milyen szívesen kimennék veled egy kis kosárkával, vagy csak úgy megpihennénk futás után.:) Jó nyaralást nektek, Rhodosz szuper lesz, úúú de mennék!
süti beállítások módosítása